Украинските военни имат право да нанасят удари по територията на Русия с датско оръжие, предадено на Украйна.

Това заяви датският външен министър Ларс Льоке Расмусен пред телевизионната и радиокомпания DR.

"Ако се нанасят удари по инфраструктурата или военните съоръжения на противника, това е напълно в рамките на правилата на войната. Не може да се постави такова ограничение, че датските оръжия могат да се използват само на украинска територия", каза Расмусен.

Датският външен министър добави, че датската подкрепа за Украйна не се е променила след офанзивата в Курска област.

На 19 август датското правителство реши да предостави нов пакет от военна помощ на Киев на стойност 783 млн. крони (около 116 млн. долара).

Средствата са предназначени за закупуване на продукти от украинския военно-промишлен комплекс, както и чрез чуждестранни партньори.

Русия: Настъплението край Курск сложи край на възможността за преговори

Русия: Настъплението край Курск сложи край на възможността за преговори

Русия твърди, че атаката срещу Курск означава липса на мирни преговори с Украйна засега, но запазва предложенията на Путин

На 14 август съветникът на ръководителя на канцеларията на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че Киев е обсъдил нападението над Курска област със западните партньори.

Същия ден прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че САЩ "не са участвали в планирането или подготовката на тази операция".

Украйна ще получи първите F-16 от Дания това лято

Украйна ще получи първите F-16 от Дания това лято

Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия обещаха да прехвърлят около 60 изтребителя F-16 на Украйна.

Два дни по-късно съветникът на руския президент и председател на Морския борд Николай Патрушев заяви, че без подкрепата на Вашингтон Киев не би рискувал да нападне руска територия. Той отбеляза, че именно страните от НАТО са снабдявали Киев с оръжие, изпращали са военни инструктори и са предоставяли разузнавателна информация.

Руският президент Владимир Путин определи действията на украинските въоръжени сили (ВСУ) в Курска област като "мащабна провокация" и обеща "достоен отговор на Русия".