Помощникът на руския президент Юрий Ушаков каза в понеделник, че Москва не е готова да води мирни преговори с Украйна засега предвид атаката на Киев срещу Курска област, но Русия не оттегля предишните си мирни предложения.

Ушаков коментира това във видео изявление, излъчено от новинарското издание ШОТ.

"На този етап, предвид това начинание (Курск), няма да говорим", каза Ушаков.

Светкавичното нахлуване на Украйна, най-голямото в Русия от чужда сила след Втората световна война, започна на 6 август, когато хиляди украински войници пресякоха западната граница на Русия.

Запитан дали предложенията за мирни преговори, направени от руския президент Владимир Путин през юни, сега са не са валидни, Ушаков каза, че не са.

"Не, те (предложенията) не са отменени. Но в този момент, разбира се, би било напълно неуместно да се влиза в какъвто и да било преговорен процес", каза Ушаков.

Запитан колко дълго Москва ще поддържа позицията си за пауза на перспективата за всякакви преговори с Киев, Ушаков каза:

"Не знам. Ще зависи от ситуацията, включително на бойното поле."

През юни Путин каза, че Русия ще прекрати войната в Украйна само ако Киев се съгласи да се откаже от амбициите си за НАТО и да предаде всичките четири провинции, претендирани от Москва, искания, които Киев бързо отхвърли като равносилно на капитулация.

40 ранени пожарникари и продължаващ пожар в петролното депо в Ростовска област
Обновена

40 ранени пожарникари и продължаващ пожар в петролното депо в Ростовска област

11 резервоара за гориво в депото за гориво вече са изгорели