Правителството на Дания е готово да прехвърли изтребители F-16 на Украйна, но само ако САЩ, които произвеждат тези самолети, одобрят тази стъпка. Това заяви изпълняващият длъжността датски министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен, цитиран от "Радио 4".

"Искам да кажа, че не мога да си представя, че няма да подкрепим това. Украйна се нуждае от самолети. Повече от всякога, ако искат да се борят с външна агресия. Това се отнася и за датските бойни самолети F-16", каза Троелс Лунд Поулсен.

Преди два дни официалният представител каза нещо съвсем различно, заявявайки, че датската страна не е взела решение да предостави датски изтребители, коментира "Укринформ".

"Правителството все още не е взело никакво решение относно изтребителите F-16", каза тогава Троелс Лунд Поулсен.

Украински пилоти скоро ще пристигнат в Дания, където ще бъдат обучени да управляват и поддържат F-16.

Украйна: Пилотите ни ще летят на F-16 след 4-месечно обучение

Украйна: Пилотите ни ще летят на F-16 след 4-месечно обучение

Отпор на руската агресия

Обучението ще се проведе в базата Скридструп в Ютланд, която министър-председателят Мете Фредериксен посети през май.

Дания и Нидерландия са лидери в сътрудничеството в обучението на украински пилоти. Общо Дания разполага с 43 бойни самолета F-16, от които 30 са активна част от военния флот. Сега обаче датските F-16 са заменени от по-модерни бойни самолети F-35.

Доставките на ракети за противовъздушна отбрана и боеприпаси вече са започнали, а окончателната доставка ще бъде извършена през следващите седмици.