Дания се възмущава от Доналд Тръмп и решението му да отмени държавното си посещение, след като му отказах да купи Гренландия, съобщават "Ройтерс" и АП.

"Тотален хаос с @realDonaldTrump и отмяна на държавно посещение в Дания. Това премина от голяма възможност за засилен диалог между съюзниците до дипломатическа криза. Всеки трябва да знае, че Гренландия не се продава", коментира бившият външен министър Кристиан Дженсън, член на опозиционната Либерална партия.

"Това е много, много шокиращо, когато става въпрос за много близък съюзник и добър приятел", заяви говорителят по външна политика на дясната партия на Дания Сорен Есперсен. Той определя действито на Тръмп като обида към кралица Маргрет и не чака друго посещение на президента на САЩ.

Тръмп отмени срещата си с премиера на Дания заради Гренландия

Тръмп отмени срещата си с премиера на Дания заради Гренландия

Заради несъгласието на Мете Фредериксен със сделката…

"Това показва защо сега повече от всякога трябва да считаме държавите от Европейския съюз за най-близките си съюзници. Човекът е непредсказуем. Реалността надминава въображението", обяснява Мортен Остергаард, лидер на Датската социалнолиберална партия.

Мартин Лидегард, бивш външен министър заяви, че това е "дипломатически фарс", и поведението на Тръмп е "гротескно". 

Отмяната на визитата на Тръмп е "дълбоко обидна за хората на Гренландия и Дания", пише бившият премиер Хеле Торнинг-Шмид.

Обикновените датчани просто поклащат глави, а мнозина наричат Тръмп "незрял" човек, "живеещ на друга планета". "Смята, че може просто да купи Гренландия, той се държи като слон в стъкларски магазин", коментира Пернил Иверсен, 41-годишна магазинерка в Копенхаген. "Това е обида за Маргрет, за Дания", допълва Стив Гад, 55-годишен пътен работник.

"Без причина Тръмп приема, че (автономна) част от страната ни се продава. После обижда и отменя посещение, за което всички се подготвяха. Продават ли се части от САЩ? Аляска? Моля, проявете повече уважение", коментира Расмус Жарлов, член на опозиционната Консервативна партия.

Датските депутати се подиграват с Тръмп и идеята да купи Гренландия

Датските депутати се подиграват с Тръмп и идеята да купи Гренландия

Но сериозно отчитат нарастващия интерес на САЩ към Арктика