Дания подкрепя членството в ЕС на Украйна, Молдова, Грузия и Западните Балкани, но "геополитическите обстоятелства" не оправдават "затварянето на очите" около реформите в управлението, каза датският външен министър Ларс Льоке Расмусен пред Financial Times в четвъртък.

ЕС рискува да "внесе нестабилност", ако смекчи своите стандарти за демокрация и корупция, за да ускори присъединяването на Украйна и други страни кандидатки, каза Расмусен в интервю за вестника.

За да се присъедини към ЕС, една страна трябва да приведе законите си в съответствие с много стандарти на ЕС, вариращи от климата до труда. Този процес обикновено отнема много години.

На въпрос за членството на Украйна в ЕС, Расмусен каза, че ЕС не трябва да "сваля летвата", а вместо това да помогне на Украйна с инвестиции и помощ, съобщи FT.

Въпреки че Украйна изпълни 2 от 7 условия за стартиране на процеса на членство в ЕС, служител на ЕС, запознат с препоръките на блока към Украйна, каза, че са необходими някои ключови съдебни реформи.

През 2019 г. Европейската комисия предложи промени в системата за допускане на нови държави в ЕС, за да даде повече дума на съществуващите членове, след като страни, включително Франция и Дания, възразиха срещу разширяването на ЕС, за да се включат шест държави от Балканите.

Расмусен каза пред FT, че Дания е променила позицията си и дори е отворена за вътрешна реформа на ЕС, включително мажоритарно гласуване, за да приеме нови членове.

Дания вече обучава украински пилоти на F-16

Дания вече обучава украински пилоти на F-16

Копенхаген още обмисля дали и колко итребители да изпрати на Киев