Доклад на Европейския съюз тази седмица ще каже, че Украйна е изпълнила две от седем условия, за да започне преговори за членство, казаха двама източника от ЕС, като в блока са готови да подчертаят напредъка, постигнат въпреки войната, предизвикана от инвазията на Русия, съобщава "Ройтерс".

В изключително символичен ход ЕС даде на Украйна официален статут на кандидат за членство преди година - четири месеца след като Русия нападна страната на фона на усилията й за интеграция със Запада.

Но ЕС постави седем условия - включително за съдебна реформа и ограничаване на ендемичната корупция - за започване на преговори за присъединяване. Украйна призова преговорите да започнат тази година.

Докладът на Европейската комисия е крайъгълен камък в този процес, който привържениците на стремежа на Украйна за бързо присъединяване към ЕС се надяват да завърши с решение на 27-те страни-членки на блока през декември да започнат преговорите с Киев.

Двама високопоставени служители на ЕС, които бяха информирани за доклада, който не беше оповестен, казаха, че Украйна е изпълнила два от критериите досега. Един от служителите каза, че те са свързани със съдебната реформа и медийното законодателство и добави, че акцентът в доклада е върху положителните страни.

"Има напредък. Докладът ще бъде умерено положителен", каза човекът, пожелал анонимност. "Не става въпрос за разкрасяване на реалността, а за признаване на напредъка, има известни антикорупционни случаи, които да назовем, например."

През последните месеци Украйна преследва няколко случая на корупция на високо ниво, включително задържането на ръководителя на Върховния съд по подозрение за подкуп от 2,7 милиона долара.

ЕС планира до 72 милиарда евро за Украйна за следващите 4 години

ЕС планира до 72 милиарда евро за Украйна за следващите 4 години

Целта е да се стимулират и други донори и частни инвеститори

Освен по-силните усилия за борба с подкупите, други критерии включват реформи в Конституционния съд на Украйна и правоприлагането, мерки срещу прането на пари, както и закони за овладяване на олигарсите и защита на правата на националните малцинства.

Трети източник, също служител на ЕС, запознат с препоръките на блока към Украйна относно върховенството на закона, добави: "Що се отнася до реформите, чашата би била наполовина пълна, ние никога не бихме възприели негативен тон към Украйна в момента. Съдебните реформи отбелязаха известен напредък, въпреки че все още има ключови такива, които трябва да бъдат извършени. Не всичко е задоволително."

Служителят посочи, че Украйна е назначила нови ръководители на Специализираната антикорупционна прокуратура и Националното антикорупционно бюро, както се изисква, въпреки че нейният закон срещу олигархията от 2022 г. беше счетен за недостатъчен, наред с други.

Докладът - обявен за междинна актуализация преди по-официална оценка през октомври - ще бъде изпратен на 27-те национални пратеници на ЕС в центъра на блока Брюксел в сряда, а след това на среща на министрите по европейските въпроси в Стокхолм в четвъртък.

27-те страни членки имат последната дума дали и кога да започнат преговори за членство с Киев.

За да отговаря на условията, Украйна ще трябва да приведе законите си в съответствие с много обширни стандарти на ЕС, вариращи от климата до труда. На практика пътят на Украйна към членството ще отнеме години и малцина вярват, че страната може да се присъедини, докато е във война с Русия.

Съседите на Украйна от източния фланг на ЕС, Полша и балтийските държави, като цяло подкрепят бързия път за Киев, докато западните, по-стари държави-членки, включително Франция, Германия и Холандия, са по-хладни към идеята.

Мелони: ЕС трябва да побърза и да пусне Украйна

Мелони: ЕС трябва да побърза и да пусне Украйна

Ускоряване присъединяване е "най-умният начин да благодарим на украинците за това, което правят"