Датската агенция по енергетика (DEA) разреши на компанията Nord Stream 2 AG да завърши газопровода "Северен поток 2" в датските териториални води, като използва съдове за полагане на тръби с котвено позициониране. Това съобщи датският регулатор, цитиран от руските медии.

Сега новите морски съдове могат да се използват както отделно, така и в комбинация с кораби, оборудвани с динамична система за позициониране.

Меркел скастри САЩ: Санкциите срещу "Северен поток 2" противоречат на правото

Меркел скастри САЩ: Санкциите срещу "Северен поток 2" противоречат на правото

"Завършването на проекта е правилно"

По-рано Дания забрани използването на кораби с котвено позициониране, тъй като те могат да закачат неексплодирали боеприпаси на дъното на Балтийско море.

"Северен поток 2" включва изграждането на две тръби от бреговете на Русия, по дъното на Балтийско море до Германия. САЩ активно се противопоставят на проекта, като промотира своя втечнен природен газ в ЕС, както и Украйна и няколко европейски държави.

Притискат Меркел да е по-твърда за санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

Притискат Меркел да е по-твърда за санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

Германия подготвя отговор

Работата по полагането на тръбите на газопровода спря, след като САЩ приеха бюджета си за отбрана в края на миналата година. Той включваше санкции срещу компании, участващи в изграждането на "Северен поток 2". Заради това швейцарската компания Allseas, ангажирана с полагането на газопровода, спря работа.

По-рано беше внесен законопроект в Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса на САЩ), който предвижда затягане на санкциите срещу "Северен поток 2". Освен това в началото на юни в Сената на САЩ беше внесен още един законопроект срещу "Северен поток 2". В него се предлага да бъдат наложени санкции на застрахователите на корабите, работещи по полагане на тръбите на газопровода.

Германия се озъби на САЩ за "Северен поток 2", пряко засяга германския суверенитет

Германия се озъби на САЩ за "Северен поток 2", пряко засяга германския суверенитет

Газопроводът трябвало да бъде завършен

Германските власти обещаха да подготвят ответни мерки, ако Белият дом осъществи заплахата си за допълнителни санкции срещу газопровода. Във вътрешен документ на германското министерство на икономиката се казва, че новите санкции на САЩ могат да засегнат значителен брой европейски компании и банки, както и правителствени организации. В отговор на това правителството на Меркел обмисля план за координирани действия на ЕС.