Председателят на комисията по икономическите въпроси и енергетиката към Бундестага (долната камара на германския парламент) Клаус Ернст подчерта, че санкциите на САЩ, наложени срещу строителството на газопровода "Северен поток 2", вече не са икономически въпрос, а въпрос, който пряко засяга германския суверенитет, съобщават световните информационни агенции.

Ернст призова Германия да спре "дърдоренето", когато реагира на заплахи за американски санкции, и вместо това да започне да предприема действия. Германският депутат предложи въвеждането на санкции срещу онези американски сенатори, които подкрепиха нов закон за налагане на санкции срещу "Северен поток 2".

"Северен поток 2": В Германия отговориха на обвиненията в "предателство към Европа"

"Северен поток 2": В Германия отговориха на обвиненията в "предателство към Европа"

Газопроводът бил критикуван от онези, които лобират за интересите на САЩ

Той добави, че съществува широк консенсус сред членовете на комисията на Бундестага, че газопроводът трябва да бъде завършен и че санкциите на САЩ срещу него са неприемливи.

САЩ продължават да оказват натиск върху Германия да се откаже от проекта "Северен поток 2", като изтъкват, че той ще задълбочи зависимостта на страната от руския газ, въпреки че Берлин диверсифицира доставките си. Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи Германия вместо това да купува американски или израелски втечнен природен газ, които обаче са по-скъпи.

След като Берлин и други страни от ЕС, заинтересовани от проекта, пренебрегнаха исканията на Вашингтон, САЩ въведоха санкции срещу компании, пряко участващи в изграждането на газопровода. След това на 21 декември швейцарската компания Allseas обяви, че нейните кораби за полагане на тръбите вече няма да участват в строителството заради американските санкции.

Германия отхвърля санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

Германия отхвърля санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

Германия следяла отблизо развитието на ситуацията около газопровода

Според данни на морските служби за мониторинг руският газов гигант "Газпром", най-големият акционер в компанията изпълнителн на проекта Nord Stream AG, е изпратил собствен специализиран кораб за полагане на тръби до пристанището, най-близо до строителната площадка на газопровода. В очевиден опит да попречат на кораба "Академик Черски" да завърши почти завършения газопровод американските сенатори приеха нов закон за налагането на санкции на 4 юни, който ще позволи компаниите да бъдат санкционирани за издаване на застраховка на корабите, работещи по "Северен поток 2".

Вашингтон многократно заплашва да наложи икономически санкции срещу всяка компания, която помага за изграждането на газопровода "Северен поток 2", след като САЩ се опитват да осуетят проекта, въпреки протестите на Берлин.

САЩ обявяват нови санкции срещу строителството на „Северен поток 2”

САЩ обявяват нови санкции срещу строителството на „Северен поток 2”

Законопроектът трябва да бъде прокаран от двете камари