Тази седмица американски сенатори ще обявят законопроект за разширяване на санкциите срещу ръководения от руския Газпром проект "Северен поток 2", обявиха съветници на сенатори, цитирани от "Ройтерс".

Вашингтон предупреждава, че с този проект Европа става твърде зависима от руския газ.

Русия негодува: санкциите срещу "Северен поток 2" противоречат на международното право

Русия негодува: санкциите срещу "Северен поток 2" противоречат на международното право

Русия била изключително негативно настроена срещу санкциите

Миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп се подписа под закон за защита на енергийната сигурност на Европа. Законът принуди швейцарско-холандската компания Allseas да спре подводната работа по проекта.

Сега могат да бъдат използвани два руски кораба за полагане на тръбите за завършване на останалите 160 километра от проекта.

Новото законодателство, предложено от републиканския сенатор Тед Круз и демократа Джийн Шахийн, ще разшири санкциите, включително налагане на санкции на тези, които участват в работите, свързани с полагането на тръбите, а също така и компании, които предоставят услуги като застраховане.

Круз предупреди, че замесените страни в поставянето на тръбите ще бъдат санкционирани.

Германия не си променя отношението към "Северен поток 2", въпреки заплахите на САЩ

Германия не си променя отношението към "Северен поток 2", въпреки заплахите на САЩ

Подкрепят изпълнението на проекта и го считат за търговски

Ще засегне и компаниите, които предоставят услуги за кораби и оборудване, свързано със строителството на "Северен поток 2".

Законопроектът трябва да бъде прокаран от двете камари на Конгреса и да бъде подписан от Тръмп.

Много политици и енергийни компании в Германия подкрепят "Северен поток 2", докато най-голямата икономика в Европа се опитва да прекрати употребата на въглища и ядрена енергетика.

Администрацията на Тръмп твърди, че американският втечнен природен газ ще осигури на Европа алтернатива на руските доставки.

САЩ: Ще има санкции за "Северен поток 2"

САЩ: Ще има санкции за "Северен поток 2"

Русия ще завърши газовото трасе

Миналата седмица германският икономически министър Петер Алтмайер разкритикува Вашингтон за заплахите да увеличи санкциите, които според него са в конфликт с международното право.