Русия смята всички санкции срещу проекта "Северен поток 2" за нелоялна конкуренция и нарушение на международното право. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той добави, че плановете на Русия за изпълнението на проекта остават непроменени.

"Нашето отношение към всякакви санкционни упражнения е добре известно. Това отношение не се променя, то е изключително негативно", каза Песков.

Германия не си променя отношението към "Северен поток 2", въпреки заплахите на САЩ

Германия не си променя отношението към "Северен поток 2", въпреки заплахите на САЩ

Подкрепят изпълнението на проекта и го считат за търговски

По-рано посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел заяви в интервю за германския вестник "Ханделсблат", че Конгресът на САЩ може да одобри нови санкции срещу "Северен поток 2", за да предотврати въвеждането в експлоатация на газопровода. Посланикът не уточни как ще се осъществи това, но каза, че компаниите, които предоставят техническа поддръжка на газопровода, потенциално могат да бъдат глобени.

"Северен поток 2" е съвместно предприятие на руския газов гигант "Газпром" и пет европейски компании. Газопроводът ще пренася 55 млрд. куб. метра газ годишно от Русия до Германия през териториалните води или изключителните икономически зони на Дания, Финландия, Германия, Русия и Швеция.

САЩ: Ще има санкции за "Северен поток 2"

САЩ: Ще има санкции за "Северен поток 2"

Русия ще завърши газовото трасе

САЩ, както и няколко европейски страни, многократно възразяваха срещу проекта, твърдейки, че той ще даде на Москва лост за влияние върху Европейския съюз. През 2019 г. Вашингтон включи санкциите срещу компании, участващи в проекта, в бюджета си за отбрана за 2020 г. Въпреки това, ключовите страни в проекта, включително Германия, настояват, че начинанието има чисто икономически характер.

Украйна обсъжда със САЩ мерки срещу "Северен поток 2"

Украйна обсъжда със САЩ мерки срещу "Северен поток 2"

"Играта все още не приключила"