Украйна води преговори със САЩ, за да попречи напълно на Русия да възстанови газопровода "Северен поток 2". Това обяви ръководителят на украинската държавна петролно-газова компания "Нафтогаз" Андрий Коболев, съобщават украинските медии.

"Играта все още не приключила. Руснаците ще се опитат да създадат свои собствени технически възможности, за да завършат полагането на тръбопровода. (...) Сега обсъждаме, включително тук (в САЩ), как да бъдем сигурни, че този проект е погребан окончателно", коментира Коболев.

В Русия убедени: "Северен поток 2" ще бъде завършен въпреки санкциите на САЩ

В Русия убедени: "Северен поток 2" ще бъде завършен въпреки санкциите на САЩ

Въпреки натиска чрез санкции на САЩ

По думите му политиката на САЩ за санкции за строителството на газопровода се превърна в "една от най-важните стъпки" в подкрепа на енергийната сигурност на Украйна.

"Надяваме се, че правителството на САЩ ще продължи усилията в тази посока", добави шефът на "Нафтогаз".

САЩ мисли за нови санкции срещу "Северен поток 2"

САЩ мисли за нови санкции срещу "Северен поток 2"

Да засегне европейски компании, дори ако Русия завърши газопровода

Проектът "Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. м газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. В проекта взимат участие освен "Газпром" също и редица европейски компании - британското-холандската Royal Dutch Shell, австрийската OMV, френската Engie и германските Uniper и Wintershall. САЩ работят активно против проекта, като лансират втечнения си природен газ в Европа, а също така и Украйна и редица други европейски страни.

Русия видя нелоялна конкуренция на САЩ спрямо ЕС в блокажа на "Северен поток 2"

Русия видя нелоялна конкуренция на САЩ спрямо ЕС в блокажа на "Северен поток 2"

"Едностранни санкции, протекционизъм и търговски войни..."

Газопроводът трябваше да бъде завършен до края на миналата година, но през декември американският президент Доналд Тръмп подписа бюджета за отбрана за 2020 г., който включва санкции срещу "Северен поток 2" и "Турски поток".

Швейцарската компания Allseas, занимаваща се с полагането на тръбите за "Северен поток 2", незабавно преустанови работата и си прибра специализираните кораби.

Руският президент Владимир Путин обяви, че Русия можела да завърши строителството на газопровода, без да привлича чуждестранни партньори. Според него "Северен поток 2" щял да заработи преди края на тази години или през първото тримесечие на следващата. Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер каза също, че компанията разполагала с всички средства, за да завърши проекта самостоятелно, но това щяло да отнеме повече време, отколкото се очакваше.

Австрия обяви за неприемливи санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

Австрия обяви за неприемливи санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

"Отхвърляме екстериториалното действие на санкциите"