Вашингтон възнамерява да въведе нови санкции срещу "Северен поток 2", които биха могли да засегнат европейските компании, дори ако Русия се опита да го изпълни сама. Това съобщи във вторник Handelsblatt, позовавайки се на американски дипломатически източници и цитиран от ТАСС.

"Ако Русия се опита да завърши изграждането на останалите километри от газопровода, Камарата на представителите и Сенатът на Конгреса на САЩ са готови да приемат нов закон за санкции", коментира източникът.

Този път това може да засегне европейските инвеститори, които участват в проекта, или онези компании, които искат да закупят газ, ако той минава през тръбопровода, пише изданието.

В дипломатическите кръгове не се изключва възможността, новите санкции да бъдат въведени още през февруари или март.

Русия видя нелоялна конкуренция на САЩ спрямо ЕС в блокажа на "Северен поток 2"

Русия видя нелоялна конкуренция на САЩ спрямо ЕС в блокажа на "Северен поток 2"

"Едностранни санкции, протекционизъм и търговски войни..."

Загрижеността нараства в германската икономика. "Без руски природен газ амбициозните цели за защита на климата в Германия не могат да бъдат постигнати в краткосрочен и средносрочен план, ако искаме да поддържаме достъпни цени на електроенергия и по този начин енергоемка промишленост", коментира Оливър Хермес, председател на Източния комитет на германския бизнес, в неотдавнашна реч.

Той апелира, че "ЕС трябва да се научи да се защитава. Ако не намерим ефективен отговор на подобни санкции, европейската икономика ще се превърне в игра на топка за американците и китайците".

Има противоотрова, но европейците се страхуват да я използват. Точно както ЕС отговаря на американските мита с насрещни мита, той може да отговори на санкции срещу европейски компании със санкции срещу американски компании.

ЕС може да е военно джудже, но в икономически план той е тежък - дори и по отношение на САЩ. Европейският пазар е също толкова важен за американските компании, колкото и американският пазар за компании от Европа.

Противодействащите санкции биха били доста болезнени. Правителството във Вашингтон обаче трябва да счита такова решение на европейците като крайна ескалация. Последиците за трансатлантическите отношения трудно биха могли да бъдат изчислени, допълва германската медия. 

Русия ще завърши и сама "Северен поток 2"

Русия ще завърши и сама "Северен поток 2"

"Нямаме технологични пречки... може да отнеме повече време"