Строителството на газопровода "Северен поток 2" ще бъде успешно завършено, въпреки натиска чрез санкции от страна на САЩ. Това увери заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Панкин в интервю за РИА Новости.

По-рано германското бизнес издание Handelsblatt съобщи, позовавайки се на дипломатически кръгове във Вашингтон, че САЩ могат да наложат нови санкции срещу проекта, ако Русия се опита да завърши строителството на газопровода. Новите санкции могат да бъдат въведени още през февруари или март, като тяхна цел могат да станат инвеститори или компании, които ще получават руски газ от газопровода.

САЩ мисли за нови санкции срещу "Северен поток 2"

САЩ мисли за нови санкции срещу "Северен поток 2"

Да засегне европейски компании, дори ако Русия завърши газопровода

"Уверени сме, че въпреки натиска, упражняван от САЩ, строителството на газопровода "Северен поток 2" ще бъде завършено успешно. Министерството на външните работи на Русия възнамерява да допринесе за това, доколкото е възможно", настоя Панкин.

"Вмешателството на Вашингтон, който продължава цинично в свой собствен интерес да използва зависимостта на световната икономика от щатския долар, забави завършването на строителството на газопровода "Северен поток 2", допълнил руският заместник-министър на външните работи.

Същевременно той нарече включването на санкции срещу "Северен поток 2", както и срещу "Турски поток" в американския закон за разходите за отбрана през 2020 г. "пряка намеса в работите на европейския бизнес".

Русия видя нелоялна конкуренция на САЩ спрямо ЕС в блокажа на "Северен поток 2"

Русия видя нелоялна конкуренция на САЩ спрямо ЕС в блокажа на "Северен поток 2"

"Едностранни санкции, протекционизъм и търговски войни..."

"Целта, разбира се, не е загриженост за европейската енергийна сигурност, която руските проекти за износ на газ укрепват, а прокарване на американския втечнен природен газ на европейския пазар. Това е въпиющ пример за нелоялна конкуренция", отбеляза той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа бюджета за отбрана на 20 декември, в който се предвижда налагането на санкции срещу газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток". САЩ поискаха компаниите, които участват в изграждането им, незабавно да прекратят строителството. Швейцарската компания Allseas, която участваше в полагането на тръбите на "Северен поток 2", вече преустанови работата си. Президентът на Русия Владимир Путин увери, че американските санкции само ще забавят строителството, като се планира той да бъде завършен до края на 2020 г. или до първото тримесечие на 2021 г.

Австрия обяви за неприемливи санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

Австрия обяви за неприемливи санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

"Отхвърляме екстериториалното действие на санкциите"

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. м газ годишно от руското крайбрежие, по дъното на Балтийско море и до бреговете на Германия. Новият газопровод се предвижда да бъде построен в близост до съществуващия "Северен поток". Завършването на проекта беше планирано за края на 2019 г.

Против осъществяването на проекта се обявяват освен САЩ, също така Украйна, която се опасява от загуба на приходите си от транзита на руски газ, както и някои други страни. Според германския канцлер Ангела Меркел "Северен поток-2" бил търговски проект, а не геополитически инструмент на Русия.

Русия ще завърши и сама "Северен поток 2"

Русия ще завърши и сама "Северен поток 2"

"Нямаме технологични пречки... може да отнеме повече време"