Министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг разкритикува санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2".

"Ние отхвърляме екстериториалното действие на санкциите. Това е неприемливо", настоя той в интервю за Die Presse.

Министърът твърди, че газопроводът допринасял за диверсификация на енергийните доставки в Европа и не засяга интересите на Украйна, въпреки че засилва зависимостта на Стария континент от руските енергийни ресурси.

Русия обеща да отговори адекватно на санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

Русия обеща да отговори адекватно на санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

Руският вицепремиер увери, че проектът ще бъде завършен въпреки ограниченията

Според Шаленберг Вашингтон не криел, че критиката му към проекта се основавала на икономически съображения, въпреки че САЩ многократно са изтъквали, че проектът е политически лост на Русия за удар срещу Украйна.

В отговор на въпрос за плановете на САЩ да доставят в Европейския съюз своя втечнен природен газ, външният министър отбеляза, че "Европа има други интереси".

Същевременно той подчертал, че САЩ и страните от ЕС имат еднакви ценности. "Но ние не можем да продължим да използваме методите отпреди 30 години. Светът стана многополюсен", заключи министърът.

САЩ: Подизпълнителите на „Северен поток 2“ да спрат работа до 20 януари

САЩ: Подизпълнителите на „Северен поток 2“ да спрат работа до 20 януари

За да избегнат санкциите…

На 20 декември американският президент Доналд Тръмп подписа бюджета за отбрана за 2020 г. на САЩ, който предвижда включително ограничителни мерки срещу газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток".

САЩ поискаха от компаниите, участващи в тяхното строителство, незабавно да спрат работа. Швейцарската Allseas незабавно прекрати участието си в проекта.

Русия ще завърши и сама "Северен поток 2"

Русия ще завърши и сама "Северен поток 2"

"Нямаме технологични пречки... може да отнеме повече време"

Според руския президент Владимир Путин работата по дострояването и пускането на газопровода трябва да приключи до края на 2020 г. или до първото тримесечие на следващата година. Той подчерта, че Москва ще може да завърши газопровода самостоятелно, без да привлича чуждестранни партньори, единственият въпрос били сроковете.

Проектът "Северен поток 2" включва строителството на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно от руското крайбрежие, по дъното на Балтийско море до Германия.

Против проекта се обяви Украйна, която се опасява да не загуби приходи от транзита на руски газ, както и САЩ, които освен останалото, рекламират плановете си за износ на своя втечнен газ в Европа. Освен тях Обединеното кралство, Полша и прибалтийските страни многократно призоваха за спиране на строителството.

Кремъл твърди, че газопроводът е изключително икономически проект, като призовава да не се възприемал като инструмент за влияние. Строителството на "Северен поток" се подкрепя активно от Германия, Австрия и Норвегия.

Газ по „Северен поток-2” може да потече в края на годината, обяви Путин до Меркел

Газ по „Северен поток-2” може да потече в края на годината, обяви Путин до Меркел

Преговорите между Путин и Меркел са продължили повече от три часа