Изпълнителят по изграждането на газопровода "Северен поток 2", Allseas, спря полагането на тръбопровода, докато не се получи разяснение във връзка с американските санкции, съобщават за ТАСС от компанията.

"Allseas спря полагането на тръбопровода, докато не бъдат получени правни, технически и екологични разяснения", отбелязват в "Северен поток 2".

"Завършването на проекта е важно за сигурността на енергийните доставки за Европа", обяснява компанията.

"Северен поток 2" допълва, че "ние, заедно с компаниите, участващи в проекта, ще работим за неговото завършване възможно най-скоро". 

Базираната в Швейцария Allseas, компания за полагане на тръби за газопровода "Северен поток 2", обяви спирането на работата в събота.

Санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" и "Турски поток" са в сила

Санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" и "Турски поток" са в сила

Доналд Тръмп подписа бюджета

На 19 декември американските републикански сенатори Тед Крус и Рон Джонсън предупредиха Allseas да не ускорява изграждането на "Северен поток 2", като отбелязват, че компанията не трябва да очаква отсрочки или отстъпки при въвеждането на американски санкции въз основа на законопроекта за бюджета за отбрана за фискалната 2020 година.

Според писмо от сенаторите, американските санкции заплашват Allseas с блокиране на всички транзакции през финансовата система на САЩ, изземване на имущество от юрисдикцията на страната, включително седалището на дъщерното дружество Allseas USA в Хюстън, Тексас.

Както и замразяване на финансовите активи в американските банки и задържане на кораби или фирмени материали на територията или териториалните води на Съединените щати.

Меркел "обяви война" на Тръмп в отговор на санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

Меркел "обяви война" на Тръмп в отговор на санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

"Меркел няма да търпи САЩ да продължават да подкопават проекта"