Германският канцлер Ангела Меркел похвали "Северен поток-2" като "много важен" проект, който е изгоден не само за Германия, но и за много други европейски държави, информират руски медии.

Меркел направи коментара на пресконференция след разговори с руския президент Владимир Путин в Москва.

Започна срещата между Меркел и Путин в Москва

Започна срещата между Меркел и Путин в Москва

Меркел е на работно посещение в Москва по покана на руския лидер

Канцлерът призова за завършване на проекта, въпреки че САЩ наложиха санкции. Меркел определи санкциите на САЩ като "нередни", но призна, че Европа се нуждае от диверсификация на газовите източници. Тя отново повтори, че тръбата е чисто икономически проект.

Руският лидер от своя страна благодари на Меркел за подкрепата за осъществяването на проекта.

Ние можем да завършим проекта самостоятелно, без привличане на чуждестранни партньори. Разбира се, завършването на строителството ще бъде забавено с няколко месеца, но аз се надявам до края на годината или през първата четвърт на следващата година работата да бъде завършена и газопроводът да заработи, обясни Путин.

Меркел се среща с Путин заради кризата в Близкия изток

Меркел се среща с Путин заради кризата в Близкия изток

От Кремъл обявиха, че Меркел ще посети Русия в събота

Строителството на "Северен поток-2" навлезе във финалната си фаза.

Преговорите между Путин и Меркел са продължили повече от три часа. Те обсъдиха напрежението между Иран и САЩ, а също така обстановката в Либия, Сирия и Украйна.

Путин заяви, че е време да се проведат мирни преговори за Либия в Берлин, тъй като е важно да се прекрати конфликтът в страната.

Меркел каза от своя страна, че Германия планира да започне да изпраща покани за мирната конференция.

Двамата лидери се съгласиха, че запазването на иранската ядрена сделка е въпрос от "огромна важност", като подчертаха, че сделката трябва да бъде съхранена с всички възможни средства.

По отношение на сваления украински пътнически самолет в Иран, Меркел коментира, че "добре е, че знаем кой е отговорен". Тя описа инцидента като "драматично събитие".