Проектът за газопровод "Северен поток 2" е критикуван от онези, които лобират за интересите на САЩ, а не на Европа. Това обяви германският депутат Антон Фризен, цитиран от руските медии.

"Северен поток 2" е стъпка към енергийната сигурност на Европа. Русия е добросъвестен и доброкачествен доставчик на евтин газ, което не може да се каже за САЩ, чийто втечнен природен газ е скъп и вреден за околната среда", настоя Фризен.

Германия отхвърля санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

Германия отхвърля санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

Германия следяла отблизо развитието на ситуацията около газопровода

По този начин германският политик реагира на изявление на британския депутат Даниел Кочински, който в интервю за в. Daily Express обяви, че Берлин предава Европа, като си сътрудничи с Русия по отношение на "Северен поток 2".

По-рано американският посланик в Германия Ричард Гренел заяви, че Конгресът на САЩ може бързо да приеме нови санкции срещу газопровода, въпреки предизборната кампания в страната. Целта на новите санкции е да предотвратят пускането в експлоатация на тръбата.

Дипломатът не уточни как това ще се прилага на практика, но една от възможностите са глоби за компании, които технически ще обслужват газопровода.

САЩ обявяват нови санкции срещу строителството на „Северен поток 2”

САЩ обявяват нови санкции срещу строителството на „Северен поток 2”

Законопроектът трябва да бъде прокаран от двете камари

От своя страна ръководителят на комисията по енергетика към Бундестага Клаус Ернст през миналата седмица изтъкна, че Германия може да наложи санкции за доставка на газ от САЩ, ако продължи натискът по отношение на "Северен поток 2".

САЩ приеха военния си бюджет в края на миналата година. В него бяха включени санкции срещу компании, участващи в реализацията на "Северен поток". Швейцарската компания Allseas, ангажиран с полагането на газопровода, спря работа.

Русия негодува: санкциите срещу "Северен поток 2" противоречат на международното право

Русия негодува: санкциите срещу "Северен поток 2" противоречат на международното право

Русия била изключително негативно настроена срещу санкциите