Дания е спряла хуманитарна помощ на стойност 65 млн. крони (9,8 млн. долара) за Танзания след "неприемливи хомофобски коментари" от високопоставен политик, съобщи датският министър на развитието Ула Торнаес, цитиран от Би Би Си.

Тя не е назовала името на танзанийския политик, но подчерта, че е "много разтревожена" от коментарите.

През миналия месец Пол Маконда, комисар на търговската столица Дар ес Салаам, призова обществеността да съобщава на полицията за заподозрени гейове. Той заяви, че ще създаде екип от контрольори, които да залавят гейове.

Хомосексуалните действия са незаконни в Танзания и са наказуеми с до 30 години затвор. Кореспонденти в страната свидетелстват, че изявленията срещу хомосексуалните са се увеличили след изборите през 2015 г., в които беше избран президентът Джон Магуфули.

През 2017 г. заместник-министърът на здравеопазването защити заплаха за публикуване на списък на гейовете.

"Много съм разтревожена от негативното развитие в Танзания. Последно от напълно неприемливите хомофобски изявления на комисар", коментира Торнаес в "Туитър", допълвайки: "Затова реших да спра 65 млн. крони за страната. За Дания е от решаващо значение зачитането на правата на човека."

Дания е вторият по големина донор за Танзания.

Торнаес също така е отложила планирано посещение в източноафриканската страна.

От правителството на Танзания все още не са коментирали.

Маконда, който е твърд съюзник на президента, заяви през миналия месец, че очаквал международна критика за позицията си, но добави: "Предпочитам да гневя тези страни, вместо да гневя Бога."

Тогава правителството се дистанцира от неговите възгледи, изтъквайки, че "той само изказва личното си мнение", а не правителствената политика.