Правителството на Дания иска да повиши бюджета си за отбрана с 20 процента през следващите 5 години в отговор на засилената военна активност на Русия в Източна и Северна Европа, съобщава "Ройтерс".

Голяма част от Запада е разтревожен от действията на Русия след анексирането на Крим през 2014 г. и подкрепата, която тя оказва на сепаратистите в Източна Украйна във война, в която загинаха повече от 10 хил. души.

Страните от Прибалтика са все по-разтревожени. През миналата година Русия, твърдейки че са част от рутинни военни учения, премести балистични ракети, които могат да носят ядрени бойни глави, в своя анклав Калининград, който се намира на брега на Балтийско море и разположи там противоракетната си система С-400. Тези ракети могат да стигнат до Копенхаген.

Русия отхвърля опасенията заради военните си действия и обвинява Запада, че "разпалва истерия" заради неотдавнашните мащабни военни учения "Запад-2017".

"Русия инвестира масирано в армията си и провежда мащабни военни учения в Балтийско море и край границите на прибалтийските страни, незачитайки международните норми и принципи", се посочва в изявление на датското правителство.

Правителството уточни, че предложеното 20-процентно увеличение на бюджета за отбрана трябва да бъде извършено постепенно за период от 5 години. Общото увеличение ще възлезе на 4,8 млрд. крони (762 млн. долара) до 2023 г.

През април Дания обяви, че Русия е хакнала нейните военни компютърни мрежи и е получила достъп до имейли на служители през 2015 и 2016 г.

Предложеното увеличение ще повиши разходите на Дания за отбрана до 1,3 процента от БВП през 2023 г., като през миналата година са били 1,2 процента. НАТО, на което Дания е член, изисква от членовете си да харчат 2 процента от БВП за отбрана годишно, въпреки че това е неофициална цел.

Дясноцентристкото правителство на малцинството на Дания все още трябва убеди мнозинството от депутатите в парламента за увеличаването на военните разходи.