Семейството и приятелите на убития 22-годишен младеж в Скопие Мартин Нешковски се простиха с него, пише Утрински вестник.

Тягостна е била атмосферата на скопското гробище вчера, а майката на младия Мартин е нареждала „Държавата уби моето дете".

Младежът е отишъл да отпразнува изборната победа на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ на площада в Скопие в неделя вечерта, но това е завършило трагично с удар по главата, кръвоизлив и смърт.

На траурната церемония са присъствали близки, приятели, както и много граждани, дошли да изразят съчувствие.

За смъртта на сина си семейството е научило от телевизията. След като не се върнал в дома си няколко дни след изборната победа, неговият брат го обявил за издирване. Родителите не могат да повярват, че младежът е бил убит от служители на полицията.

Ридаейки на гробището, майката е заявявала, че са дошли от ВМРО да убеждават мъжа й да не казва и да не обявява публично, че синът му е убит от специалните полицейски части „Тигри". По думите й синът им се е прибрал весел, за да каже за победата и след това е излязъл на площада. Тя е недоволна, че властите два дни са крили случая и те са го научили чак от медиите.

В същото време опозиционният Социалдемократически съюз най-остро осъди убийството на 23-годишното момче от страна на специалните полицейски части. Според тях е недопустимо премиерът и министърката на вътрешните работи да мълчат толкова дълго.

Опозиционната партия иска полицейската единица „Алфи" да бъде разпусната, тъй като под ръководството на ВМРО-ДПМНЕ специалните части „Алфи" и „Тигри" са загубили смисъла си.

Припомняме, че 23-годишният Мартин Нешковски от Скопие е бил пребит до смърт от полицай от спецчастта „Тигри" през нощта в неделя срещу понеделник, когато ВМРО-ДПМНЕ празнуваше победата си на парламентарните избори на централния площад в македонската столица.

Едва във вторник следобед македонската полиция излезе с информация за случая, като заяви, че убийството е разкрито. Задържан е спецполицаят Игор Спасов /33 г./, който е бил на площада като охрана. Едва във вторник около 18 ч. той е признал какво е извършил. Той изобщо не знаел, че момчето било починало от силните удари.

Мотивите за тази бруталност тепърва ще се установяват.