Вашингтон модернизира инструментите на своята външнополитическа пропаганда, опитвайки се да я направи по-настъпателна и по-динамична, съобщават световните агенции. Действията на Държавния департамент са провокирани от революциите в Северна Африка и Близкия изток, които получиха названието „Арабска пролет".

Заместникът на помощника на държавния секретар на САЩ по международните информационни програми Дънкан Макиннес е потвърдил това пред вестник „Хил". Той е посочил, че от края на миналия месец Държавният департамент е престанал да поддържа своя портал America.gov.

По думите му освободилите се кадрови и технически ресурси ще се преориентират към поддържане на активите, опиращи се на социалните мрежи, включвайки Twitter, Facebook и YouTube.

„Новата парадигма, за да се намери път към младежта, включва да се върви към Интернет - там, където хората вече се намират. Хората няма да дойдат сами при тебе, трябва да се върви при тях, изтъкна американският дипломат.

Материалите, които се готвят за America.gov, се предават вече на главния сайт на Държавния департамент State.gov и на сайтовете на американските посолства. Също така се съставят кратки материали за „Фейсбук" и „Туитър". Информационните пакети се допълват от фотографии, графики и дискусионни тезиси.