50-години след смъртта на американския президент Джон Кенеди Керълайн Кенеди пристигна в Япония да заеме позицията си на американски посланик с едно важно преимущество: Тя е слухат на американския президент, отбелязва АП.

Нося поздрави от президента Обама", каза тя след пристигането си на японското летище Нарита със съпруга си Едуин Шлосберг.

Япония се надява, че 55-годишната дъщеря на президента Джон Кенеди ще си сътрудничи с президента Обама за разрешаване на най-спешните американо-японски проблеми, заявяват анализатори.

Нейните близки връзки с Обама са от ролята й в предварителните избори за кандидат-президент в Демократическата партия през 2008 година.

Това, което е важно тук за нея, е силната връзка с Обама и възможността да вдигне телефона и да говори с Обама директно през нощта за консултации по спешни въпроси", каза Рючи Тешима, професор по дипломация в Университета Кейо в Токио.

Тя е първата жена, която заема американския посланически пост в Япония.

Аз съм много горда да продължа завета на баща ми, каза Кенеди.

Основните неразрешени въпроси между двете страни са: разговорите за сключване на Транстихоокеанско партньорство за търговия и американската военна база в Окинава.

Японски експерт смята, че американските посланици в Япония могат да се групират в три групи: големи политически имена, експерти по Япония и тези, които са свързани с президента.

Кенеди е от третата група.