Силите за сигурност издирват трима души, които са заподозрени, че стоят зад мощния взрив, който в петък уби 14 души във Филипините. При експлозията на пазар в южния град Давао бяха ранени 67 души. Това съобщава „Асошиейтед прес”, позовавайки се на информация от полицията.

Полицията разполага със скици на тримата издирвани, включително мъж, който оставил раница с мощната импровизирана бомба преди тя да избухне, каза началникът на националната полиция Роналд дела Роса. Издирват се и две жени.

Мюсюлманските екстремисти от "Абу Саяф" поеха отговорност за взрива. Роналд дела Роса обаче каза, че властите не изключват възможността експлозията да е дело на наркотрафиканти или наркобарони в тайно споразумение с екстремистите.

Регионалният полицейски шеф обясни, че свидетели разказали, че мъжът, който е оставил раницата, след като получил съобщение на пазара на открито, бързо се отдалечил от мястото, преструвайки се, че не чува тези, които привличат вниманието. Няколко секунди по-късно бомбата избухнала.

Кметът на Давао Сара Дутерте предложи 2 млн. песо (42 900 долара) награда за ареста на извършителите. Тя обяви, че ръководителите на полицията и армията в града ще бъдат сменени заради неизпълнението на задължението да предотвратят атентата.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте обяви в събота „положение на беззаконие”. Настоящата кметица е негова дъщеря. Самият той дълго време е бил кмет в родния си град Давао.