Блокадата от полски превозвачи на ГКПП Ягодин-Дорогуск на украинско-полската граница приключи, пише Украинска правда с позоваване на вицепремиера Александър Кубраков.

"Блокадата на ГКПП Ягодин-Дорогуск приключи. От 14 часа там беше възстановено стабилно движение на товарни автомобили", каза Кубраков. По думите му 15 автомобила са се движили в посока Украйна, обработват се и 25 камиона, които ще тръгнат към Полша.

Според Интерфакс-Украйна ръководителят на област Дорогуск е решил да "разпусне протеста", каза лидерът на протеста Рафал Меклер.

На други участъци от границата протестиращите вече имат разрешение да удължат протеста до февруари, докато украинската страна се надява да деблокира границата, след като се очаква ново правителство под ръководството на Доналд Туск да дойде на власт в Полша в началото на следващия седмица, коментира Интерфакс-Украйна.

Словашки и полски шофьори на камиони настояват за връщането на ограниченията в достъпа на украински транспортни фирми до Европейския съюз, които бяха премахнати след руската инвазия в Украйна през миналата година.

Според украинските власти 20 хиляди превозни средства са били блокирани на украинско-полската граница. В четвъртък блокадата на украинско-полската граница обхвана още един граничен пункт, като останаха неблокирани само пунктовете за празни автомобили и пунктовете за лекотоварни автомобили. През уикенда украинските камиони започнаха да се доставят в Полша на нежелезопътни платформи.

Междувременно, след превантивна акция през ноември, словашките шофьори на камиони отново решиха да се присъединят към полските превозвачи от 1 декември, като блокираха единствения граничен пункт на границата с Украйна. Унгарските автомобилни превозвачи също планират да започнат протестна акция на 11 ноември.

Словашките превозвачи връщат блокадата за украински тирове по границата

Словашките превозвачи връщат блокадата за украински тирове по границата

На ГКПП "Вишне Немецке-Ужгород"