Руската главна прокуратура одобри обвинителния акт и изпрати в съда делото на журналиста от The Wall Street Journal Еван Гершкович, обвинен в шпионаж. Това съобщи официалният представител на Главната прокуратура Андрей Иванов, цитиран от ТАСС.

"Главната прокуратура утвърди обвинителен акт по наказателно дело срещу американския гражданин Евън Гершкович, който е обвинен в извършване на престъпление по член 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация (шпионаж)", каза Андрей Иванов.

Наказателното дело е изпратено в Свердловския областен съд за разглеждане по същество, добави той.

32-годишният Гершкович стана първият американски журналист, арестуван по обвинения в шпионаж в Русия след Студената война, когато беше задържан от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на 29 март миналата година. Той, неговият вестник и правителството на САЩ отричат, че е шпионин.

Президентът Владимир Путин каза, че Гершкович може да бъде освободен в даден момент в замяна на руски затворник, държан в чужбина, но досега такава сделка не е осъществена.

Кремъл казва, че има "известни контакти" със САЩ относно неговия случай, но че няма да коментира публично преговорите за потенциална размяна.

Гершкович и Пол Уелън, американец, осъден за шпионаж срещу Русия и осъден на 16 години през 2020 г., бяха определени от Държавния департамент на САЩ като "неправомерно задържани", което означава, че Вашингтон смята обвиненията срещу тях за фалшиви и се е ангажирал да работи за тяхното освобождаване.

Съдят за заплаха за убийство и кражба арестувания в Русия американски войник

Съдят за заплаха за убийство и кражба арестувания в Русия американски войник

Той бе арестуван след оплакване на руска гражданка, при която той е бил дошъл от Южна Корея