Федералната служба за сигурност (ФСБ) задържа кореспондента на The Wall Street Journal Еван Гершкович в Екатеринбург по подозрение в шпионаж . Това съобщиха за ТАСС от Центъра за връзки с обществеността (ЦВО) на ФСБ.

"Федералната служба за сигурност на Руската федерация спря незаконната дейност на кореспондента на московското бюро на The Wall Street Journal, американеца Гершкович Еван, роден през 1991 г., акредитиран в руското външно министерство, който е заподозрян в шпионаж в полза на правителството на САЩ. ", казаха от ФСБ.

"Установено е, че Еван Гершкович, действайки по указание на американската страна, е събирал информация, представляваща държавна тайна, за дейността на едно от предприятията на военно-промишления комплекс на Русия. При опит да получи секретна информация, чужденецът е задържан в Екатеринбург", отбелязват от ФСБ.

Следственият отдел на ФСБ на Руската федерация е образувал наказателно дело срещу американски гражданин по чл. 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Шпионаж").

По-късно беше съобщено, че Лефортовският съд в Москва е разпоредил ареста на журналиста, а делото му е засекретено.

По-рано журналистът Дмитрий Колезев (признат в Русия за "чуждестранен агент") написа, че Гершкович е пътувал до Екатеринбург, за да пише за отношението към войната и набирането на местни жители в наемническата компания на Евгений Пригожин "Вагнер".

Кой е арестуваният за шпионаж в Русия журналист

Кой е арестуваният за шпионаж в Русия журналист

Той е бил наясно с рисковете

Редакцията на американското издание The Wall Street Journal изрази безпокойството си от задържането на кореспондента му Еван Гершкович в Екатеринбург.

"The Wall Street Journal е дълбоко загрижен за безопасността на Гершкович", се казва в изявление на изданието.

Освен това се подчертава, че Гершкович е правил репортажи от Русия в качеството на кореспондент на Московското бюро. Имал е акредитация за работа в Руската федерация, потвърдена от руското Министерство на външните работи.

Въпреки факта, че войната в Украйна продължава повече от година и отношенията на Русия със Запада са по-лоши от всякога, много западни журналисти все още имат възможност да работят в Русия и дори да получават акредитация от Министерството на външните работи. Арестът по подозрение за шпионаж обаче е опасен нов етап, който ще накара много западни журналисти да се замислят как ще работят в страната.

Задържания на чуждестранни журналисти са се случвали в Русия повече от веднъж, но никога не се е стигало до обвинения в шпионаж.

Преди войната руското външно министерство можеше бързо да се намеси и да разреши проблема, казва един от чуждестранните журналисти, които бяха разпитани от ФСБ, докато работеха в граничната зона с Украйна през 2015 г.

"Самата акредитация дава право да работите в Руската федерация, за всички беше ясно, че това няма да Ви спаси от целенасочени репресии, но може да Ви помогне от "случайни" служители на сигурността", обяснява той.

Друг редактор казва, че ако чуждестранен журналист е бил заподозрян в нарушение на закона, му е било давано да разбере, че трябва да напусне страната и му е била давана възможност да го направи, но сега това се е променило.

Преди войната руското външно министерство издаваше акредитации на чуждестранни журналисти за една година. Сега този срок е намален на три месеца.

Руската служба на Би Би Си е изпратила въпрос до руското външно министерство във връзка със ситуацията с Еван Гершкович и очаква отговор.

Междувременно говорителят на външното министерство Мария Захарова написа в канала си в Telegram, че това, което служител на американския Wall Street Journal е правил в Екатеринбург, няма нищо общо с журналистиката.

"Това не е първият известен западняк, който е хванат на място", добави тя.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че Гершкович е бил заловен на местопрестъплението, така че "не говорим за подозрения". Според него Кремъл следи чужди медии и е запознат с публикациите на задържания американец.

Песков каза, че кореспондентите на The Wall Street Journal, които извършват "нормална журналистическа дейност", могат да продължат да работят в Русия. Кремъл се надява, че инцидентът няма да доведе до допълнителни проверки на руски медии в чужбина.

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков заяви, че е преждевременно да се повдига въпросът за възможността за обмен на Гершкович.

Александър Невзоров: Мисля, че Русия няма да я има след 9 години

Александър Невзоров: Мисля, че Русия няма да я има след 9 години

За него няма път назад