Еван Гершкович, кореспондент на The Wall Street Journal (WSJ), арестуван в Русия по обвинения в шпионаж, е 31-годишен американец, който е правил репортажи от Русия за различни издания в продължение на шест години, предава Ройтерс.

В WSJ той е отразявал подробно последиците от руската инвазия в Украйна.

В разговори с приятели той е казал, че вижда ролята си като разказвач на историята за това как войната променя Русия и че знае, че може да бъде опасно да върши работата си в лицето на строгите закони за цензура, приети в първите дни на кампанията .

"Еван беше на ясно и не беше наивен за рисковете", написа в "Туитър" неговият приятел, журналистът от New Yorker Джошуа Яфа.

"Той е смел, отдаден, професионален журналист, който пътува до Русия, за да докладва за значими и интересни истории."

Владеещ руски език, роден в семейството на съветски емигранти и израснал в Ню Джърси, Гершкович се премества в Москва в края на 2017 г., за да се присъедини към англоезичния вестник Moscow Times, а впоследствие работи за френската национална информационна агенция Agence France-Presse (AFP).

Русия обяви началото на своята "специална военна операция" през февруари 2022 г., точно когато Гершкович е бил в Лондон, напът да се върне в Русия, за да се присъедини към московското бюро на WSJ.

Тогава е било решено той да живее в Лондон, но да пътува често до Русия за репортажи като кореспондент, акредитиран в Министерството на външните работи на руската федерация.

По време на едно такова пътуване, до индустриалния град Екатеринбург в Уралските планини, той беше арестуван тази седмица от Федералната служба за сигурност на Русия, ФСБ, наследник на съветското КГБ.

Военни репортажи

В началото на войната Гершкович отива в Беларус, ставайки свидетел на транспорта на ранени руски войници в болница на 50 км от украинската граница и изпраща репортаж, с който показва, че Минск подкрепя войната на Русия и посочва, че руските сили понасят тежки жертви.

Той разговаря с руски войник, за да представи подробен репортаж за това какво се е объркало с плана за нахлуване на Русия и допринесе за статия, в която се твърди, че един "изолиран и недоверчив" президент Владимир Путин е изградил властова структура, която подхранва грешните му изчисления по време на кампанията.

Гершкович също докладва от граничните региони на Русия, проучвайки нагласите на местните жители, подложени на интензивна информационна кампания на Кремъл за конфликт, който заплашва да се прехвърли в техните градове.

Правозащитни групи, активисти и колеги призоваха в четвъртък за незабавното освобождаване на Гершкович, след като съдът в Москва постанови, че Гершкович ще бъде задържан в предварителния арест поне до 29 май.

"Еван Гершкович е много уважаван, отличен журналист, задържан от Русия за това, че си върши работата", каза шефът на московското бюро на Washington Post Робин Диксън.

"Познавам го и му се възхищавам. Ужасяващо е да пиша тази история. Той трябва да бъде освободен незабавно."

Осъдиха задочно Александър Невзоров на осем години затвор

Осъдиха задочно Александър Невзоров на осем години затвор

Той е осъден за "фалшиви новини"