На проведените вчера парламентарни избори в Косово най-много гласове е получила Демократическата партия на Косово, оглавявана от Хашим Тачи. Това е съобщава организацията „Демокрация в действие", цитирана от РИА Новости.

Победата на партията на Хашим Тачи е според данни, събрани от 2300 наблюдатели на „Демокрация в действие", която обединява 11 неправителствени организации в Косово. Те са провели паралелен мониторинг във всички избирателни райони на областта.

Тачи: Косово ще бъде независима и суверенна страна, а косовари и сърби могат да живеят като добри съседи в общия дом на Европейския съюз.

Демократическата партия е събрала 34% от гласовете. Според преброяването в отделни райони на областта за партията на Хашим Тачи, който се явява един от командирите на обявената извън закона Освободителна армия на Косово, са гласували от 60 до 80% от избирателите.

След партията на Тачи се нарежда влизащата в правителствената коалиция Демократическа партия на Косово на президента Фатмир Сейдиу с 22%. На трето място с 12% от гласовете се нарежда партията „Алианс за ново Косово", която се оглавява от бизнесмена Беджет Пацоли.

Избирателната активност на тези, пети поред избори е била между 40 и 45%, което е най-ниското от 1999 година, когато бяха проведени първите избори.

Мнозинството от косовските сърби бойкотираха изборите в областта. Те изпълниха призива на Република Сръбска и не гласуваха, като израз на противопоставяне на косовските власти и тяхното намерение след изборите да провъзгласят независимост за Косово.