Членове на Демократическата партия на практика блокираха работата на Сената на САЩ с искане към колегите си републиканци възможно най-скоро да разгледат законопроект за забрана продажбата на оръжия. Ограничението е за лица, които са заподозрени в съучастие в терористична дейност, предаде ТАСС. Заседанието на Сената продължи 14 часа и 50 минути.

29-годишен афганистанец изби 50 души в гей клуб в Орландо
Обновена

29-годишен афганистанец изби 50 души в гей клуб в Орландо

Нападателят е идентифициран като Омар Садики Матиин

Сенаторът демократ Крис Мърфи обяви, че ще говори от трибуната, докато Сенатът не разгледа инициативата. По правилник, той може да заема ораторското място толкова дълго, колкото счете за нужно.

На сенатора активно помагат негови колеги, които по ред вземат думата и се изказват по темата за проблема с контрола върху продажбата на пистолети и пушки. По този начин в Сената, който според първоначалния план трябваше да гласува редица бюджетни законопроекти, вече говориха над 44 законодатели.

Междувременно с подобно предложение излезе и основният противник на демократите - милиардерът Доналд Тръмп, който е лидер за кандидат-президентската номинация на републиканците. Дебатите за контрола върху оръжията в САЩ се възобновиха с нова сила след кървавия атентат в гей бар в Орландо, Флорида, в неделя.