50 души са били убити и над 50 са ранени, след като нападател е открил огън в нощен гей клуб в американския град Орландо, щата Флорида, съобщават от местната полиция, цитирани от световните осведомителни агенции.  

По-късно от полицията съобщиха, че стрелецът е бил застрелян от полиицята в клуб "Пулс".

Той идентифициран, името му е Омар Садики Матиин. Той е 29-годишен, американски гражданин от Флорида. Не е известно да е имал криминални прояви до момента. Някои американски сайтове съобщават, че той е бил привърженик на радикалния ислям, а родителите му са афганистанци.

Изданието TMZ съобщава, че Омар е притежавал свидетелство за служител по сигурността на Флорида и държавен лиценз за огнестрелни оръжия.

Според властите, цитирани неофициално, Омар е имал неприязън към гейовете и това може би  - освен терористичен акт, е и престъпление от омраза.

Първоначално се съобщаваше за 14 жертви, но впоследствие броят на убитите стремително нарасна.

При стрелбата в заведението е имало около 100 души. Полицията в Орландо призова хората да не се приближават към района. 

"Изглежда е бил организиран и добре подготвен", коментира местният полицейски шеф, добявайки, че е имал автомат и пистолет. 

Според местните власти насилието е акт на вътрешен терор. ФБР са се включили в разследването на случая. 
 
Уточнява се, че след като стрелбата започнала извън клуба, полицай е отвърнал, след което стрелецът избягал вътре в клуба.  
 
Нападателят е бил взел заложници.

Видео кадри, разпространявани в социалните мрежи, показват десетки линейки на мястото инцидента и хора, на които се оказва помощ по тротоарите.

Мъж, който е бил в клуба по време на атаката, заяви, че стрелецът е открил огън около 2 часа през нощта местно време (9 часа българско).

„Хората на дансинга и на бара легнаха на пода, а някои от нас, които бяха близо до бара успяха да излязат навън и просто побегнаха”, свидетелства един от присъствалите в клуба на страницата му във „Фейсбук”.  

Друг мъж, Антъни Торес, разкри, че е чул хора да крещят, че други в нощния клуб са мъртви.

Местен телевизионен репортер написа в "Туитър", че негов източник му разкрил, че повече от 20 души са били простреляни.

По думите му, нападателят все още е в клуба, като държи заложници и се е опасал с експлозиви.