Представителите на Демократическата партия в американския Конгрес изпратиха в Сената меморандум, в който подробно се обосновава процесът по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.

Текстът е публикуван на сайта на комисията по разузнаване към Камарата на представителите.

"Президентът Доналд Тръмп е използвал официалните си правомощия за оказване на натиск върху чуждо правителство с цел намеса в американските избори заради лична политическа изгода", се казва в документа.

Демократите подчертават, че конституцията на страната позволява да се предприеме процедура по импийчмънт, когато президентът е извършил "толкова сериозна злоупотреба с власт".

Авторите на меморандума призовават Сената да използва тази възможност, за да защити конституционната форма на управление и президентските избори в САЩ през тази година. Те допълват, че Сенатът трябва да "отстрани заплахата, каквато президентът представлява за националната сигурност" на страната.

Междувременно юристите на Тръмп определиха процеса по импийчмънтът като незаконен и заявиха, че той няма нито процедурни, нито конституционни основания.

Юристите на Тръмп обявиха импийчмънта за незаконен

Юристите на Тръмп обявиха импийчмънта за незаконен

Според тях, процесът представлява намеса в изборите…

Припомняме, в края на септември 2019 г. демократите в Камарата на представителите инициираха разследване за импийчмънт на Тръмп, след като беше огласено, че той е спрял предоставянето на военна помощ за Украйна. Опонентите му го обвиниха в оказване на натиск срещу Киев, за да бъде започнато разследване срещу семейството на опонента му Джо Байдън, вероятен негов конкурент на предстоящите президентски избори.

На 19 декември Камарата на представителите обяви импийчмънт по две обвинения - злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса.

Очаква се процесът в Сената да започне във вторник, 21 януари.