Демократическата партия в САЩ е все по-притеснена, че администрацията на президента Доналд Тръмп ще политизира използването на евентуална ваксина срещу новия коронавирус (COVID-19) преди президентските избори през ноември, съобщават американските медии.

Сенаторът демократ Тина Смит миналата седмица многократно е запитала директора на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) д-р Стивън Хан дали би могъл да обещае, че администрацията няма да избърза с ваксина, за да увеличи шансовете на президента за преизбиране - и тя не е била убедена от неговия отговор, уточнява "Дейли Бийст".

"Д-р Хан има своите причини да следва данните и доказателствата и аз оценявам, че той каза това, но е важен крайният резултат", изтъкна сенатор Тина Смит.

Смит, влиятелна демократка, каза, че е поставила въпроса заради историята на Тръмп да лансира недоказаното лечение с хидроксихлорохин и многократни твърдения, че вирусът просто щял да изчезне.

"За мен е много тревожно, че президентът и администрацията биха предложили някаква фалшива надежда в опита за спасяване на изборите и да окажат натиск върху учените и епидемиолозите да кажат, че има ваксина", изтъква още сенаторката. 

Тя не е сама в притесненията си.

"Не бих се изненадал тази администрация и този президент да постави личния си политически дневен ред пред нашия национален интерес", коментира от своя страна конгресменът демократ Раджа Кришнамурти, като допълва: "Ето защо толкова много от нас са толкова обезпокоени от перспективата, че... това, което ще се случи, е куп разрешения за спешна употреба, които ще бъдат раздадени скоростно."

Експертите по обществено здраве д-р Езекиел Емануел и д-р Пол Офит публикуваха коментар в "Ню Йорк таймс" миналия месец, изказвайки същите опасения относно политизирането на потенциално опасна ваксина.