Демократите в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ обсъждат възможността да изразят своето "дълбоко недоверие" към израелския посланик в САЩ Рон Дермер заради ситуацията около решението на израелските власти да забранят на двама членове на долната камара на законодателния съвет на САЩ, Илхан Омар и Рашида Тлайб, да влизат в страната, съобщава ТАСС.

"Обмисляме всички варианти, които имаме ... С Дермер проблемът е, че вече имаше недоверие, но сега ситуацията се влоши в това отношение", коментира източник пред McClatchy. По-рано дипломатът уверил лидера на демократичното мнозинство в Камарата на представителите Стени Хойер, че "от уважение към Конгреса и големия съюз" на двете страни, Израел няма да откаже влизане в страната от никой член на Конгреса на САЩ.

Депутатите проучват и възможността генерален инспектор да провери каква роля играе американският посланик в Израел Дейвид Фридман в решението на израелските власти.

Според изданието, около 10 представителя са участвали в дискусия за възможни мерки срещу дипломати. "Комитетите на Конгреса могат да затруднят много посланиците да си вършат работата ... ако пречат на членовете на Конгреса да си вършат работа", коментира друг източник за медията.

Тлаиб отказва да посети Западния бряг при "потискащите условия" на Израел

Тлаиб отказва да посети Западния бряг при "потискащите условия" на Израел

Представителката на Конгреса на САЩ няма да позволи да я третират като престъпник