Представител на полската управляваща партия е опровергал твърденията, че намесата на управляващите в работите на Конституционния съд на страната представлява заплаха за демокрацията в Полша и отхвърли критичния доклад на Венецианската комисия относно реформите като „незадължителен и необвързващ”, съобщава „Ройтерс”.  

Венецианската комисия, която дава съвети по конституционни въпроси, излиза със становище днес относно реформите, които вече бяха подложени на сериозни критики от Брюксел и правозащитни организации.

От изтеклата предварително чернова на становището става ясно, че Венецианската комисия категорично разкритикува реформите, като се уточнява, че те могат да застрашат върховенството на закона, демокрацията и човешките права в Полша – преценка, отхвърлена от лидера на управляващата партия „Право и справедливост” Ярослав Качински като „правен абсурд”.

Полската демокрация е в много добра формаима протести, митинги, демонстрации”, изтъкна високопоставената представителка на „Право и справедливост” Беата Кемпа пред националната телевизия и допълни: „Ние не изпращаме полиция с куршуми срещу хората, те имат право да изразят мнението си... Становището на Венецианската комисия не е правно обвързващо и задължително. Ние можем да го вземем предвид, но ние не трябва да го взимаме под внимание.”

След като дойде на власт през миналия октомври, евроскептичната управляваща партия прие закон, увеличаващ броя на съдиите в Конституционния съд, които са нужни за взимане на дадено решение, както и за промяна на реда, в който се изслушват делата.

Управляващите също така отхвърлиха назначенията в съда, направени от предишното правителство, защитавайки промените, подчертавайки, че те са необходими, за да отразят новия баланс на властта в Полша.

Критиците твърдят, че промените са парализирали работата на съда, което затруднява съдиите да осъществяват преглед на законодателството на правителството, камо ли да продуцират възражения. ЕС и САЩ също изразиха безпокойство.

Докладът на Венецианската комисия е щателно наблюдаван от Европейската комисия, която се очаква да реши по-късно този месец дали реформите на Варшава нарушават правилата на ЕС и дават основание за наказание.

Тази седмица самият Конституционен съд на Полша обяви, че новите правила, които се отнасят за него, са незаконни, в определение, което беше отхвърлено от правителството.  

Все повече и повече ръководителят на Конституционния съд ми напомня на аятолах в Иран”, коментира външният министър Витолд Вашчиковски.

Припомняме, през декември Полша поиска от Венецианската комисия становище относно промените, които бяха направени във функционирането на Конституционния съд.

Отделно Европейската комисия откри процедура за наблюдение на върховенството на закона в Полша, която може да приключи с отнемане на правото на Варшава да има глас в решенията на ЕС.