Започна денят за размисъл във Франция. Предизборната кампания в страната приключи в полунощ.

Кандидатите за държавен глава на Франция, които ще се борят на първия тур утре, имат приблизително изравнени шансове според анализатори. Социологическите проучвания затвърждават прогнозите за оспорвана битка, като се предвижда новият френски президент да бъде избран на балотаж, който ще се проведе на 7 май.

Припомняме, кандидатите за президентския пост във Франция са центристът Еманюел Макрон, консерваторът Франсоа Фийон, крайнодясната Марин льо Пен и кандидатът на левицата - Жан-Люк Меланшон.

Изборите във Франция ще бъдат проведени при засилени мерки за сигурност, заради атентата на булевард "Шан-з-Елизе" в Париж, който беше в четвъртък. Според мнението на анализатори атентатът може да повлияе за крайния резултат на президентските избори в страната. Подобно мнение изрази и президентът на САЩ Доналд Тръмп.

В страната се наблюдава и недоволство от големия поток от фалшиви новини, касаещи кандидатите за президент на Франция, които се разпространяват главно по социалните мрежи.

¼ от новините за френските избори са фалшиви

¼ от новините за френските избори са фалшиви

Високо автоматизирани профили...

Припомняме, че един полицай беше убит, а двама други - ранени при стрелба, преди нападателят да бъде ликвидиран. По-рано днес стана ясно, че френските власти са идентифицирали нападателя от атаката в Париж, за която отговорност пое "Ислямска държава". Това е 39-годишният френски гражданин Карим Шорфи. Той е живеел с майка си в източното парижко предградие Шел. За него е ясно още, че не е бил в списъка за наблюдение на предполагаеми екстремисти, въпреки че е бил в затвор за нападение над полицаи през 2005 г.