23 февруари е обявен за Ден на защитника на Отечеството и от десетилетие се отбелязва в Русия с редица демонстрации. Тази година Руската федерация го отбелязва в изострена до крайност международна обстановка и при пълна мобилизация.

Руският президент Владимир Путин излезе с поздравление към руснаците рано тази сутрин и очаквано словото му е насочено преди всичко към настоящия ден. "Виждаме колко трудна е международната ситуация, какви опасности крият съществуващите предизвикателства, разхлабването на системата за контрол на въоръженията и военната дейност на НАТО", каза той.

Президентът подчерта, че Русия ще продължи да защитава интересите на държавата и сигурността на гражданите.

"Повтарям: интересите на Русия, сигурността на нашите граждани са безусловни за нас. Затова ние ще продължим да развиваме и усъвършенстваме армията и флота", заяви с уточнението в обръщението си Путин.

Той похвали готовността и боеспособността, постигнати от руската армия, както е показал анализа на проведените до този момент обучения на руската армия - "съгласуваността на частите и формированията на руската армия са се увеличило сериозно, отбеляза президентът и посочи реалната операция в Сирия като доказателство. Ситуацията в Донбас, Путин отбелязва само с позоваване на "отговорни мироопазващи операции" и: "В същото време на бойно дежурство са оръжия, които нямат равни в света."

"Скъпи приятели! Като върховен главнокомандващ аз съм уверен във вас, във войниците и офицерите на Русия. Във вашия висок професионализъм, смелостта, надеждността. Във факта, че защитавайки мира и спокойствието на гражданите, защитавате националните интереси на нашата велика страна", заявява Владимир Путин.

Путин призна Донбаските републики
Обновена

Путин призна Донбаските републики

В обръщение към нацията, излъчено пряко в ефир

Денят на защитника на Отечеството е празник, който се появява през 1922 г. под името Ден на Червената армия, преименуван и установен в годините на СССР като Ден на Съветската армия и на Военноморския флот. След разпадането на Съветския съюз той бил преименуван в Ден на защитника на отечеството. По традиция започва с полагане сутринта на венци и цветя на мемориалния комплекс на незнайния войник край Кремълската стена и различни други прояви. В последното десетилетие Русия "изнесе" празника и в други страни, предимно от бившия социалистически блок.