Многобройни експлозии разтърсиха избирателните секции в Кабул, причинявайки десетки жертви и нарастващ гняв сред избиратели, чакащи с часове да гласуват, съобщава АФП.

Най-малко 30 души са отведени в болница с травми, няколко часа след като талибаните предупредиха гласоподавателите да бойкотират гласуването "за да защитят живота си".

Афганистански медии съобщават за 15 загинали и 110 ранени към този момент. Кореспондентът на АФП съобщава за бягащи избиратели избягали от секция в северната част на афганистанската столица, след взрив, за който твърди, че има известен брой жертви.

Последните бомбени атентати вероятно ще изплашат гласоподавателите и ще повлияят на изборите.

Афганистан провежда избори на фона на насилие

Афганистан провежда избори на фона на насилие

Повече от 2500 кандидати се борят за 250 места

Липсващи списъци с регистрация на гласоподаватели и биометрични устройства за проверка, които се използват за първи път, вече са причинили сериозни закъснения в избирателните секции в цялата страна.

"Дойдох тук рано ... чакаме час и все още не са започнали. Опашката става все по-дълга. Трябва да регистрират гласовете ни бързо - страхуваме се, че атентатор или взрив може да ни убие", коментира 42-годишният Мустафа пред джамия в Кабул.

Много избирателни центрове в шиитските квартали на Кабул остават затворени, коментира високопоставен държавен служител.

"Чаках два часа и половина, а служителите твърдят, че все още не са получили списъка за гласуване", коментира Мохамад Мохакик, заместник на ръководителя на Афганистан Абдула Абдула.