Лидерът на десницата в Швейцария Кристоф Блохер и съюзниците му се обявиха против преговорите, които да свързват Швейцария по-тясно с Европейския съюз. Те обявиха, че ще бъде стратегическа грешка да се обединят силите с такъв разкъсван от кризи субект, съобщава „Ройтерс”.

Преговорите са на път да приключат рамков договор, който ще постави двустранните отношения на Швейцария с нейния най-важен търговски партньор на една по-обширна база. Партията на Блохер – Швейцарската народна партия, най-голямата в парламента се противопоставя на всякакво споразумение, което отива отвъд съществуващите благоприятни условия за търговия.

Блохер, който е ръководител на Комитета срещу влизане в ЕС, заяви пред журналисти, че Швейцария не трябва никога да се съгласява на договор, който позволява на Брюксел да налага задължителните правила и регламенти на ЕС за суверенна държава и след това съдилищата на ЕС да се произнасят по всички възникнали спорове.

Чужди закони, чужди съдии. Това е много основно решение, което ние трябва да вземем, по подобие на решението от 1992 г. за влизане в Европейското икономическо пространство и след това ЕС”, каза той, имайки предвид решението на швейцарските гласоподаватели да отхвърлят този процес.

Вместо това Швейцария е ангажирана в редица двустранни икономически споразумения, които в момента са застрашени заради исканията й за ограничаване на имиграцията от ЕС. Разговорите по този въпрос ще се проведат през септември.