Европейският съюз е изработил таен план, според който да стане световна сила с правомощия да подписва международни споразумения от името на страните членки и да открива посолства в страните извън него.

Това твърди британският вестник Дейли Телеграф, позовавайки се на секретен документ, излязъл наяве покрай преговорите за ратификацията на Лисабонския договор.

На тайни преговори, за това как да се допълни Лисабонският договор, е предложено ЕС да може да преговаря, да сключва споразумения и да отваря собствени посолства по цял свят като отделна държава.

Според вестника се планира създаването на нова европейска дипломатическа служба (Европейска външна служба ЕЕАS), която да стане представител на всички страни-членки.

Дейли Телеграф пише, че ЕС вече е планирал първите пилотни посолства в Ню Йорк, Кабул и Адис Абеба. Пълният брой на посолствата в света би трябвало да бъде повече от 160.

EEAS ще се нуждае от законен статут, който да предоставя достатъчна автономия, за да може да изпълнява дейността си пише в документа, който според Дейли телеграф е изготвен от страните от Бенилюкса (Белгия, Холандия и Люксембург).

Освен това се коментира и че Лисабонският договор предвижда и създаването на функциите министър на външните работи на ЕС и президент.

Припомняме, Франция и Германия вече са започнали маневри в надпреварата за новия пост на министър на външните работи на Европа.

Според някои експерти този секретен документ обяснява защо Великобритания трябва да проведе нов референдум за Лисабонския договор.

Припомняме, консерваторите във Великобритания искат референдум за членството на страната в ЕС, ако партията вземе властта от лейбъристкото правителство, което Блеър ръководи вече десетилетие.

Лидерът на опозицията Дейвид Камерън обеща да проведе референдум за това дали Великобритания трябва да приеме Лисабонския договор, който реформира ЕС и създава поста на постоянен председател, в случай, че споразумението все още не е ратифицирано, когато той поеме управлението на страната.

80% от 2205 членове на консервативната партия са отговорили в запитване на сайта на партията, че искат Камерън да проведе референдум, дори ако договорът от Лисабон вече е ратифициран и влязъл в сила.

82% искат да спрат финансовия принос на страната за Съюза.