Британският външен министър и бивш министър-председател Дейвид Камерън посети Киев в четвъртък и обеща на Украйна 3 милиарда лири (3,74 милиарда долара) годишно и заяви, че Украйна има право да използва получените от Великобритания оръжия на руска територия.

"Ще даваме по три милиарда лири всяка година, докато е необходимо. Току-що изсипахме всичко, което вече можем, по отношение на оборудването и оръжията", заяви Камерън, цитиран от "Ройтерс".

Що се отнася до използването на получените от Великобритания средства на руска територия, това според Камерън трябва да решат украинците.

"Украйна има това право. Русия нанася удари по украинска територия и е разбираемо, че Украйна изпитва необходимост да осигури своята отбрана", каза Камерън.

Камерън се срещна с президента Володимир Зеленски и други членове на украинското ръководство в Киев и, наред с другото, обяви нови доставки на оръжия и боеприпаси от Великобритания, включително прецизно управляеми авиационни бомби, зенитни ракети и оборудване за 100 мобилни зенитни екипа.

Камерън: Липсата на дълготраен ангажимент не значи, че подкрепата за Украйне ще спре

Камерън: Липсата на дълготраен ангажимент не значи, че подкрепата за Украйне ще спре

Украйна може да бъде уверена в подкрепата на Обединеното кралство, сигурен е той