Руските медии са разгърнали "значителна дезинформационна кампания" срещу Запада, за да влошат въздействието от новия коронавирус, да създадат паника и да посеят недоверие. Това се посочва във вътрешен документ на Европейския съюз, видян от "Ройтерс".

"Продължава значителната дезинформационна кампания на руските държавни медии и прокремълските медии относно COVID-19", се подчертава във вътрешния документ от 16 март.

"Всеобхватната цел на дезинформацията на Кремъл е да влоши кризата в общественото здравеопазване в западните страни... в съответствие с по-широката стратегия на Кръмъл за опити за разрушаване устоите на европейските общества", се изтъква в документа, изготвен от Европейската служба на външните работи.

Лансирайки фалшиви новини онлайн на английски, испански, италиански, немски и френски, руската кампания използва противоречиви, объркващи и злонамерени информации, за да затрудни ЕС да комуникира своя отговор на пандемията, се посочва още в доклада.

Специализирана база данни на ЕС е регистрирала почти 80 случая на дезинформация за коронавируса от 22 януари насам.

В документа на ЕС са цитирани примери от Литва до Украйна. В него се казва, че в социалните мрежи финансираната от руската държава телевизия RT (по-конкретно испаноезичната ѝ версия) е 12-ият най-популярен източник на новини за коронавируса между януари и средата на март, като оценката е направена въз основа на количеството новини, споделяни в социалните мрежи.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира въпроса, като увери, че твърденията, че Русия провежда дезинформационна кампания за пандемията от коронавирус, били безпочвени и били израз на липсата на здрав разум.

Песков отбеляза, че можел да каже нещо по-категорично за тези твърдения, ако името на поне една медия е било споменато в документа.

Вчера руският президент Владимир Путин похвали европейските страни за предприемането на "разумни" спешни мерки, насочени към спиране на разпространението на новия коронавирус и изрази надежда, че този отговор ще бъде ефективен.

Междувременно броят на потвърдените заразени с коронавируса в Русия достигна 147 души, като новите случаи са 33 души за последните 24 часа.

В световен мащаб заразените с новия коронавирус са повече от 201 000 души, като починалите са над 8000 души.