Руската отбранителна промишленост не е в състояние да произведе такова количество оръжия, което да позволи на окупаторите да завземат украинска територия. Въпреки това Москва се е заела с "прочистване" на складовете си от танкове и снаряди.

За това пише "Ди Велт". Що се отнася до безпилотните летателни апарати, Русия увеличава производството на щурмови безпилотни летателни апарати "Шахед-136". В същото време Москва не може да увеличи производството на ракети поради наличието на западни компоненти в тях.

"Ако разгледаме по-отблизо четирите ключови области на въоръжението, ситуацията е много по-малко розова - и в същото време далеч от надеждите на украинците и техните западни партньори", пише изданието.

Според анализатори на портала ORYX руската армия вече е загубила 8400 бронирани машини в Украйна. Този брой включва 2,9 хил. танка и 5,5 хил. бронетранспортьора.

Общо преди пълномащабната инвазия руснаците са разполагали с около 10 хил. единици от този тип техника (както нови модели, така и такива, които са стояли на полигоните). Към началото на 2024 г. сателитните снимки показват, че Руската федерация разполага с още 40% от танковете. Те ще бъдат възстановени и изпратени на фронта в Украйна. Темпът се оценява на до 1600 единици годишно. Руснаците могат да произвеждат и до 200 бронирани машини годишно.

Според изчисленията на Йохан Мишел и Майкъл Джърстад от британския Международен институт за стратегически изследвания запасите от стара техника в Русия ще бъдат сведени до нула в рамките на две-три години.

Русия иска бензин от Казахстан в случай на недостиг

Русия иска бензин от Казахстан в случай на недостиг

Руските властите твърдят, че към момента ситуацията на местните пазари на горива е стабилна

Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната заяви, че Русия може да произвежда около 230 броя от някои видове ракети на месец. 130 от тях са с обсег на действие над 350 км, а други 100 са с по-малък обсег.

Заради западните санкции Москва не може да увеличи производството. Всяка произведена от Русия ракета има 40 до 50 елемента със западен произход. За недостига на ракети свидетелства и фактът, че Русия трябва да преустанови обстрела на Украйна, а също така води преговори за доставка на оръжие с Иран и Северна Корея.