Премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски е на посещение в Истанбул по покана на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха македонските медии, сред които "Македония 24".

На срещата присъстват и македонските силови министри. Там са министърът на външните работи Буяр Османи, военният министър Славянка Петровска и вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски. На разговорите бяха изтъкнати традиционно добрите и приятелски отношения между двете държави, които тази година отбелязват 30 г. от началото на дипломатическите отношения

Ердоган отново иска да е президент

Ердоган отново иска да е президент

През юни 2023 година турците ще гласуват за държавен глава и парламент

Премиерът Ковачевски и турският президент Ердоган изразиха задоволство от споделянето на общи цели за сигурност и стабилност в региона, които са ключови фактори за добросъседските отношения и регионално сътрудничество, фокусирани на икономическото сътрудничество и подобряване на инфраструктурната свързаност.

Отношенията между двете страни, изтъкнаха двамата политически лидери Ковачевски и Ердоган, са отлични в полето на икономическото сътрудничество.

Търговията с Турция непрекъснато расте и от осмо място през 2020 г., през първите три месеца на 2022 г. тази страна зае шесто място в списъка на най-важните търговски партньори на Северна Македония, се казва в съобщението от македонското правителство. 

Ковачевски: РСМ има ясна цел - старт на преговорите за членство в ЕС

Ковачевски: РСМ има ясна цел - старт на преговорите за членство в ЕС

Договорът за приятелство с България е основата за решаване на проблемите

Очакванията са годишният търговски обмен от 900 милиона долара, да достигне 1 млрд. долара и да осигури задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни. По общите инвестиции от Турция в Македония тя е в първите пет страни след общия приток на чуждестранни инвестиции.