Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) издигна кандидатурата на действащия турски президент Реджеп Тайип Ердоган за държавен глава. Това обяви говорителят на асоциацията Ömer Çelik на пресконференция след конгреса на партията, съобщи Gurses Gazetesi.

"Нашият президент Реджеп Тайип Ердоган е кандидатът на Народния алианс за изборите, които ще се проведат през 2023 г.", каза той.

Народният алианс е коалиция на управляващата Партия на справедливостта и развитието и опозиционната крайнодясна Партия на националистическото движение (ПНД).

Ердоган заминава за Саудитска Арабия

Ердоган заминава за Саудитска Арабия

Турският президент ще обсъди двустранните отношения с кралството

Президентските и парламентарните избори в Турция трябва да се проведат през юни 2023 г. Според вестника турската опозиция все още не е представила своя кандидат.

По-рано, на 1 юни, лидерът на Партията на бъдещето и бивш министър-председател на Турция Ахмет Давутоглу заяви в интервю за вестник "Карар", че ще издигне един-единствен кандидат за изборите от блока от шест опозиционни партии, който представлява.

Ердоган става президент на Турция през 2014 г. През 2018 г. той положи клетва за втори президентски мандат. Изборите се проведоха и през юни, като Ердоган спечели с 52,59% от гласовете.

Инфлацията в Турция се изстреля до 24-годишен връх

Инфлацията в Турция се изстреля до 24-годишен връх

През май тя достигна 73,5% на годишна база

Преди встъпването в длъжност на турския президент на 8 юли в цялата страна бяха съкратени повече от 18 000 държавни служители. Дванадесет неправителствени организации, три вестника и един телевизионен канал също прекратиха дейността си.