Група руски дипломати и техните семейства направиха необичаен изход от Северна Корея с ръчно бутани самоделни вагонетки заради строгите COVID-19 мерки, информира Би Би Си.

Осемте души са пътували с влак и автобус, преди да бутат натоварения си на вагонетката багаж през руската граница в продължение на около 1 км по железопътни релси.

Северна Корея блокира по-голямата част от пътническия транспорт, за да ограничи разпространението на вируса.

Комунистическият режим твърди, че няма регистрирани заразени в страната, но наблюдатели оспорват това твърдение.

От началото на миналата година влакове и вагони е забранено да влизат или излизат от страната. Повечето международни пътнически полети също са преустановени.

По този начин руските дипломати нямаха друг избор.

"Тъй като границите са затворени в продължение на повече от година и пътникопотокът е спрян, беше дълъг и труден път, докато се приберат", написа руското външно министерство в публикация във "Фейсбук".

Снимки, споделени от министерството, показаха дипломатите на вагонетката с куфарите им сред зимен пейзаж. Те също така са аплодирани, когато са преминали в Русия.

Основният "двигател" е бил третият секретар на посолството Владислав Сорокин, който е бутал вагонетката през железопътен мост над река Тюмен в Русия, уточниха от ведомството.

Това стана след като групата, включваща 3-годишната дъщеря на Сорокин Варя, беше пътувала 32 часа с влак и два часа с автобус от Пхенян до руската граница.

Служители на министерството са ги поздравили на гара от руската страна, а след това групата е пътувала с автобус до летището във Владивосток.

Строгите мерки на Пхенян срещу COVID-19 засегнаха придвижванията и достъпа до удобства. До граничните райони бяха изпратени допълнителни войски със заповеди за блокиране на всяко възможно предаване на вируса.

През изминалата година много чуждестранни дипломати напуснаха страната, а западните посолства бяха затворени.

Повечето пътници преминаха по суша и прeкосиха границата с Китай, въпреки че през март миналата година имаше един полет до Владивосток, превозващ дипломати от Германия, Русия, Франция, Швейцария, Полша, Румъния, Монголия и Египет.