Русия може да прекъсне дипломатическите си отношения със Съединените щати, ако Вашингтон конфискува руски активи, замразени заради украинската война. Това заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс.

По думите му Съединените щати не трябва да действат с илюзията, че Русия се държи с две ръце за дипломатическите отношения с тази страна. Отношенията между двете страни са силно обтегнати поради американската военна и финансова помощ за Украйна.

Рябков подчерта, че Русия няма да е тази, която ще инициира прекъсване на дипломатическите отношения, но подобно разкъсване може да бъде предизвикано от различни фактори. Спусъкът може да бъде конфискация на активи, по-нататъшна военна ескалация, много други неща. Москва е готова за всеки сценарий, поясни той.

Някои западни политици настояват замразените руски активи на стойност около 300 милиарда долара да бъдат предадени на Украйна, за да се помогне за възстановяването на нейната разрушена от войната икономика. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че всеки подобен ход ще нанесе сериозен удар на световната финансова система.

Кремъл предупреждава за последствия при изземване на руски активи

Кремъл предупреждава за последствия при изземване на руски активи

Това би било особено опасно за световната финансова система