Най-малко 50 от 114-те дипломати в новата европейска дипломатическа служба ще получават заплата по-висока от тази на британския премиер Дейвид Камерън, съобщава Дейли Телеграф.

Те ще взимат между 157 000 и 171 000 британски лири на година - за сравнение Камерън годишно получава по 142 000 британски лири.

Самата Катрин Аштън, която ще оглави службата, създадена с Лисабонския договор, взима заплата 230 702 британски лири, което я прави най-високоплатеният политик жена в Западния в свят.

Също така външният министър на ЕС ще контролира бюджет три пъти по-голям от този на британската дипломатическа служба.

За наемането на 80 служители за новата европейска дипломатическа служба ще се похарчат първоначално 7,8 милиона британски лири.

В документи на Европейската комисия обаче се изразяват опасения, че за следващата година трябва да бъде заделена по-голяма сума за покриване на спираловидно нарастващите разходи на новите европейски делегации по света. Колко точно ще бъде тази заделена сума засега не е ясно.

Средства трябва да бъдат предвидени и за настаняването в сграда в Брюксел на новия дипломатически корпус, в който до 2013 г. би трябвало да бъдат наети 7000 служители.

За европейската външна политика е предвиден до 2013 г. бюджет от 8 милиарда лири (9,7 милиарда евро).