Един от заподозрените в убийството на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко, Дмитрий Ковтун заяви, че е готов да бъде изслушан по делото във Върховния съд в Лондон, но в качеството си на основен участник.

По думите на Контун, той трябва да отговори на девет въпроса, зададени от следствието, които не са сложни.

"Първият път Литвиненко са се опитали да го отровят в нощта на 15-16 октомври (2006 година), преди моята среща с него и Луговой", заявява Дмитрий Ковтун .

Той счита за вярна основна версия по случая - "нещастен случай". Според Ковтун самият Литвиненко неудачно или непрофесионално е боравил с полония и полоният е проникнал в неговия организъм.

Върховният съд в Лондон взе решение на 27 юли Дмитрий Ковтун да бъде изслушан в качеството си на основен заподозрян за отравянето на Литвиненко в Лондон в края на 2006 година.

Според искането на английския съд Дмитрий Ковтун трябва да предостави на английския съд писмените си отговори и/или да се яви в съда. Списък с въпросите беше предаден на Русия още преди две години, посочва БиБиСи. Обсъжда се и възможност за видеовръзка между Лондон и Москва.

Дмитрий Ковтун е бивш сътрудник на КГБ, в момента живее в Русия и руските власти отказват екстрадицията му в Англия с аргумент, че всички руски граждани трябва да бъдат съдени единствено по руските закони.

Припомняме, Александър Литвиненко почина на 23 ноември 2006 година в Университетска болница в Лондон вследствие на отравяне с полоний-210.

Според разследването на британските спецслужби Литвиненко и погълнал радиоактивното вещество от чаша чай по време на среща с двама бившия сътрудници на руската Федерална служба за сигурност - Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой, който в момента е депутат от Руската държавна дума.

Москва отрича категорично обвиненията за съпричастност към убийството на Литвиненко и отказа да екстрадира Ковтун и Луговой във Великобритания.
На няколко пъти отношенията между Лондон и Москва се обтягат драматично именно покрай разследването на убийството на бившия руски агент, което британските служби определят като най-сериозната радиоактивна заплаха в сърцето на Лондон от времето на Втората световна война до днешни дни.