Американският държавен секретар Джон Кери подкрепи премиера на Ирак в усилията му да разреши политическата криза. Той направи необявено посещение в Багдад. Кери подчерта, цитиран от „Асошиейтед прес”, значението на осигуряване на единно и функциониращо правителство в борбата срещу „Ислямска държава”. Джон Кери също обеща 155 млн. долара нова американска помощ за Ирак.

Посещението на Джон Кери в Багдад е първото от две години насам. Той проведе разговори с премиера Хайдер ал Абади, с външния министър на Ирак, със сунитския говорител в иракския парламент и с регионалния лидер на кюрдите. Това се счита за знак на подкрепа за иракското правителство в борба за сигурността и икономическите и политическите предизвикателства. Джон Кери описа усилията на Абади за промени в кабинета като вътрешен въпрос, но каза, че всички страни в Ирак трябва да оставят настрана сектантските или лични интереси в името на бъдещето на нацията.

Важно е да има стабилност”, заяви Кери пред журналисти. „Важно е да има единно и функциониращо правителство колкото се може по-скоро, така че тези операции да не бъдат засегнати”, коментира той.

Дните на ДАЕШ („Ислямска държава”) са преброени. Ние ще успеем. И доказателствата са основание да се смята, че ние всъщност го правим сега”, заяви Кери.

„Ислямска държава” е загубила 40 % от територията си в Ирак, допълва американският държавен секретар. Той отбеляза още, че бойците на „Ислямска държава” не са били в настъпление в Ирак в продължение на месеци.