Пристанището на Мариупол е под контрола на проруските сили в региона. Информацията идва от ръководителят на сепаратистката република Денис Пушилин, а новината съобщи той по Първи канал.

При провъзгласяването на независимостта на ДНР през 2014 г. Мариупол, с население от около 450 000 души, реално остава под контрола на Украйна. Атаката на руските сили по Мариупол започна още в началото на офанзивата и в началото на март градът бе напълно обкръжен.

От повече от месец световната общност призова да се отворят реални коридори за евакуация на населението от града, който се очерта и като основна цел на руската армия, за да си осигури пълен контрол над Азовско море и свързаност между ДНР и Кримския полуостров. Стратегически важният индустриален и пристанищен град в момента е до голяма степен разрушен, а ситуацията и критична от хуманитерна гледна точка повече от месец.

Британските военни: Русия може да пусне фосфорни бомби в Мариупол

Британските военни: Русия може да пусне фосфорни бомби в Мариупол

Русия продължава да разчита на бомби без системи за насочване

И тази сутрин базираният във Вашингтон мозъчен тръст Институт за изследване на войната потвърди, че през последните 24 часа руските сили са постигнали териториални успехи в Мариупол, като са успели да превземат централната част на града.

Според Едуард Басурин, говорител на Народната милиция на ДНР, основните сили на националистите са съсредоточени в индустриалната зона на компанията "Азовстал", където има до 3500 бойци. Не веднъж до този момент обаче силите на ДНР обявяваха, че са "прочистили" района на завода. Още преди дни Басурин обяви под контрол Мариупол.

Валерий Залужний, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, не коментира ситуацията в Мариупол, но подчертава, че комуникацията с украинските части е стабилна.

Междувременно Украйна обвини Русия, че е завзела кораб на пристанището в Мариупол. Осемнадесет моряци и съпругата на капитана са заловени, пише в понеделник в Telegram Людмила Денисова, комисар по правата на човека в украинския парламент. Сред плениците има египтянин и украински гражданин. Преди това руските войски са обстрелвали кораба, плаващ под либерийски флаг.

В пристанището на Мариупол се намира, блокиран повече от месец, и корабът "Царевна", който е с български екипаж.